Booking.com

Baja California Mexico, een mekka voor individualisten!

De meest westelijke staat van Mexico (2,6 miljoen inwoners) steekt als een eenzame vinger tussen de Grote Oceaan en de Golf van Californië in de zee. Mexico's ooit vergeten schiereiland  lijkt misschien somber en leeg op het eerste gezicht, maar avonturiers en wetenschappers komen graag naar Baja California, dat ook enkele populaire toeristische bestemmingen kent. Toen de smalle landstrook zo'n vijf miljoen jaren geleden los raakte van het vasteland,  ontstonden er imposante bergketens. Hoewel het gebied erg woest is en tot de meest droge regio's van de wereld behoort, zijn de flora en fauna van Baja California gevarieerd en overvloedig. 
De meeste toeristen komen naar Tijuana en Ensenada, alsmede naar de badplaats Los Cabos in het zuiden. Het gebied tussen deze plaatsen wacht om ontdekt te worden.  Uitzonderlijke woestijn en berglandschappen van canyons en plateaus, idyllische baaien en stranden, nationale parken en ongerepte natuur, u kunt het allemaal vinden in Baja California.
De kusten zijn bijzonder interessant voor vissers, surfers, duikers en zeilers. 
Ondanks de aanwezige hoofdroute Carretera Transpeninsular (MEX), kiezen slechts weinig toeristen voor een bezoek aan Baja California, ze vinden het te omslachtig. Baja California Mexico, een mekka voor individualisten!
De oer inwoners van deze regio werden in toenemende mate verdrongen door missionarissen en avonturiers uit Europa. Nu wonen er nog slechts 1.000 inheemse mensen, waarvan vele nog steeds de tradities van hun voorouders behouden. In 1974 verdeelde de Mexicaanse regering hun grondgebied in twee delen, Baja California Norte en Baja California Sur. Ongeveer 80% van de bevolking woont in steden in het noorden, met name in de hoofdstad Mexicali en Tijuana,  de vierde grootste stad in Mexico. Baja California Sur, met de hoofdstad La Paz heeft zo'n 425.000 inwoners.

Top bezienswaardigheden in Baja California.
San Ignacio: prachtige  koloniale stad in de bergen , een oase hoog boven de woestenij.
Bahía de la Concepción: smalle baai met turquoise water.
Loreto: ooit het religieuze en politieke centrum en hoofdstad van het schiereiland Baja, nu een bruisende toeristenbestemming met provinciale sfeer.
Cabo Pulmo: hier kunt u uitstekend vissen en duiken.
Grotschilderingen bij Mulege: Prehistorische rotskunst vindt u overal in het centrale gedeelte van Baja California. Bezienswaardig is de Cueva (grot) Pintada ten noorden van San Ignacio. Vanaf hier kunt u een tocht maken naar de Sierra de San Francisco, sinds 1993 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO en de Sierra de Santa Marta.  De ideale tijd om de regio te bezoeken is van november tot februari.
Walvissen spotten: Er is geen betere plek om te kijken naar walvissen, als Baja California.  Grijze walvissen, bultruggen, dwergvinvissen, bruinvissen, maar ook tuimelaars komen naar hier om te paren en de jongen te baren. Van januari tot medio april kunt u ze waarnemen.