Booking.com

Noord Mexico imposant en ruig

El Pinacate
Het imposante en ruige noordwesten van Mexico met zijn federale staten Sonora, Chihuahua, Durango en Sinaloa is een toeristisch nog vrijwel onberoerd gebied. Het landschap wordt gedomineerd door de grootste en de op twee na grootste woestijn van Noord-Amerika, bergen hoger dan 3.000 meter en kilometerslange stranden. In de koloniale tijd kwamen ontdekkingsreiziger, avonturiers, Creolen en jezuïeten naar deze regio en gedurende de tijd ontwikkelden zich talrijke mijnen en significante veehouderijbedrijven. Het noordoosten van Mexico werd slechts langzaam ontwikkeld,  want naast piraten overvallen en moerassige lagunes verdedigden inboorlingen hun land heftig. Echter aan het eind van de 20e Eeuw kwam er een keerpunt en Monterrey werd de leidende industriële stad met een brouwerij, glas en cement fabrieken, ijzer en staalfabrieken. Om een leven in dit dorre gebied aantrekkelijker te maken, beloofde de Spaanse kroon moedige kolonisten enorme landerijen voor hun boerderijen. Dit samen met met het lakse Mexicaanse immigratiebeleid, heeft er voor gezorgd dat veel Amerikaanse burgers zich vestigden in het dorre noorden van Mexico.
De mensen, die hier wonen worden beschouwd als bijzonder winterhard en zelfvoorzienend, hun huidige leven wordt vooral bepaald door veeteelt, landbouw en visserij. 
Buiten de nu dichtbevolkte centra, trekt de wildernis avonturiers. Velen worden aangetrokken door het gebied van de Sierra Tarahumara, waar u heerlijk kunt wandelen naar watervallen en jezuïeten kloosters en rijden in een jeep. Verder naar het oosten lokken archeologische schatten, dorpjes en wijnhuizen in de woestijn de toeristen.  Kanoën en bergbeklimmen worden ook steeds populairder.
Ondanks de soms enorme afstanden en een weinig ontwikkelde toeristische infrastructuur in het noorden van Mexico is een verscheidenheid aan landschappen en bezienswaardigheden te zien. Een goede tijd om het noorden van Mexico te bezoeken is de herfst!
De belangrijkste bezienswaardigheden in Noord Mexico zijn: 

  • Paquimé, overblijfselen van de oude oase Amerikaanse cultuur worden beschouwd als belangrijke ruïnes in het noorden van Mexico.
  • El Pinacate, het unieke ecosysteem heeft de grootste concentratie van vulkanische kegels en kraters in de wereld. De Sonora woestijn is de droogste en heetste van de vier Noord-Amerikaanse woestijnen. Het maanlandschap biedt een enorme verscheidenheid aan cactussen. 
  • De Sonora stranden, zijn vaak verlaten en nodigen uit om te snorkelen, duiken en diepzeevissen.
  • Sierra Tarahumara, prachtige natuurlijke schoonheid, jezuïeten kloosters, verlaten mijnen en herenhuizen uit de vroege 20e Eeuw en Indiase grotwoningen.
  • Het El Cielo reservaat met verschillende eco systemen, tropisch regenwoud, nevelwoud, dennen-eikenbos en het altijdgroene bos. Sinds 1986 staat dit park onder natuurbescherming en is het een toevluchtsoord voor wilde dieren en een waardevolle waterleverancier voor de landbouw in het oosten en zuidoosten.