Booking.com

Yucatán, Mexico stranden, duiken en Maya-ruïnes

Cenote Ik kil ( Chichén Itzá)
Het schiereiland Yucatán aan het oostelijke uiteinde van Mexico is een landstrook zonder grote wateren, maar toch bedekt door een tropisch bos. De reden hiervoor is het enorme ondergrondse rivier systeem. Elk van de drie staten in het overwegend vlakke schiereiland, Quintana Roo, Campeche en Yucatán hebben veel te bieden. Maya-ruïnes in de jungle, kloosters uit de 16e eeuw, uitstekende mogelijkheden voor sportvissers, als ook het tweede grootste rif ter wereld.
De verschillende attracties in Yucatan zijn verbonden door tweebaans snelwegen en makkelijk te bereiken. Het schiereiland wordt vooral gedomineerd door de Maya's en de Spanjaarden, maar later kwamen ook de Libanese en Franse invloeden. Het alles heeft o.a. gezorgd voor een unieke keuken.
Hieronder zal ik ik het kort de drie bovengenoemde staten beschrijven.

  • Quintana Roo: aan de Caribische kust tussen Cancún en de hoofdstad Chetumal aan de grens met Belize, vindt u zandstranden van superlatieven, smaakvolle resorts en mysterieuze Maya-ruïnes. Het subtropische klimaat is perfect, alleen de maanden september t/m november zijn bekend vanwege de orkanen. Cancún krijgt jaarlijks zo'n 2,5 miljoen bezoekers. Luxe hotels, watersporten, disco's, winkels, internationale restaurants en stranden met palmbomen. In Cancún vindt u alles wat uw hartje begeert. Cancún is ook een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van de omliggende gebieden. Tulum en Chichén Itzá  kunt u vanuit Cancún in 2-3 uur bereiken. De stad Valladolid met de oudste kerken van Yucatán is een bezoek waard. Tussen de kust van Quintana Roo en de eilanden Cozumel en Isla Mujeres laat het tweede grootste koraalrif ter wereld, ieders duikershart sneller slaan.
  • Campeche: de hoofdstad van de staat met dezelfde naam. De elegantie van de 17e Eeuw is goed bewaard gebleven, maak gerust een wandeling door deze koloniale stad met haar prachtige gebouwen. Campeche is ook een goed uitgangspunt voor excursies naar nabijgelegen opgravingen. Avonturiers worden aangetrokken door het natuurreservaat van Calakmul, de grootste overgebleven tropische regenwouden van Mexico en talloze door de jungle overwoekerde Maya ruïnes. Edzná het beroemdste en het meest bezochte pre-Columbiaanse ruïne ligt op een uurtje rijden. De kust van Campeche trekt weinig toeristen, het strand Seybaplaya is een bezoek waard.
  • Yucatán: is vooral erg vlak en er valt weinig regen en de grond is onvruchtbaar. Het is er het hele jaar erg warm, waarbij de maanden december tot februari, de meest aangename zijn. De stranden in Yucatán zijn nog grotendeels verlaten, dat betekent dat u er relatief goedkoop op vakantie kunt. Naast vissen en vogel spotten, zijn natuurlijk de Maya-ruïnes belangrijke attracties. Chichén Itzá is een eldorado voor archeologen. De ruïne stad Uxmal ten zuiden van de hoofdstad Mérida is een ander hoogtepunt.