Booking.com

Villahermosa, Tabasco, Yucatán Mexico

Villahermosa (staat Tabasco) ligt in een nederzetting van de oudste Mexicaanse beschaving, de Olmeken.  Tussen 1500 en 400 v. Chr realiseerden de Olmeken aan de golf kust een hoge beschaving met het centrum La Venta gelegen op ongeveer 130 km ten oosten van Villahermosa. De Olmeken hadden al een eigen lettertype. Het verdere lot van deze mensen is onbekend, maar de stenen relikwieën, de grote basalt hoofden, altaren, evenals keramiek en jade zijn het bewijs van deze raadselachtige cultuur.
In het jaar 1596 waren het de Spanjaarden, die een nederzetting stichtten aan de Rio Grijalva.
In de 20e Eeuw werd er olie ontdekt, pas toen ontstond Tabasco en Villahermosa. Villahermosa letterlijk vertaald de mooie stad groeide en de stad is tegenwoordig na Mérida het belangrijkste handelscentrum en economisch bolwerk in het zuiden van Mexico en heeft ongeveer een half miljoen inwoners. Het richt zich vooral op olie, maar ook steeds meer op het toerisme.
Villahermosa is een zeer moderne stad met de kwaliteit van het leven. Veel parken zorgen voor een aangenaam klimaat. Het historische centrum van Villahermosa, Zona Luz, werd een grotendeels prachtig gerestaureerd voetgangersgebied. Het sociale leven vindt plaats in Calle Juárez, aan het Plaza de Armas, vindt u de kathedraal en het gouverneurspaleis. Van bijzonder belang is het Parque Museo La Venta, hier worden bijzondere in de jaren 30 gevonden monumentale (Olmeken) sculpturen tentoongesteld. Zeer interessant in dit verband is ook de CICOM, een moderne onderzoekscentrum en museum gewijd aan de cultuur van de Olmeken en de Maya's en het toont één van de grootste collecties van pre-Columbiaanse ontdekkingen.
La Venta, de hoofdstad van de Olmeken cultuur is gelegen op een eiland in de moerassige delta van de Río Tonalá. Op het terrein omringd door basalt zuilen bevinden zich graven en vermoedelijk de oudste piramide van Mexico. Op ongeveer 60 km ten noordwesten van Villahermosa ligt Comalcalco, het meest westelijke bekende tempelcomplex van de Maya's. Eveneens bereikbaar vanuit Villahermosa en opgenomen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO,  Palenque. Naast cultuur en geschiedenis, biedt Tabasco ook volop mogelijkheden voor sportliefhebbers. Waterskiën, duiken, kajakken of varen op de rivieren door de mangrove bossen of op de stroomversnellingen van de rivier Usumacinta. Bijzonder indrukwekkend is de uitbundige flora van het land, de meest diverse tropische vruchten zoals mango's, bananen en avocado's, evenals een overvloed aan bloeiende planten en natuurlijk de cacaoboom. Een bezoek aan een cacao plantage is zeker de moeite waard. Het dierenrijk is ook bijzonder, jaguars, miereneters, tapirs, 60 soorten reptielen, veel waterdieren en meer dan 200 soorten vogels zijn hier thuis.
In de Zona Luz is een ruime keuze aan winkels, naast mooie moderne winkels, vindt u hier ook vele galeries en ambachtelijke winkels.
Villahermosa heeft een zeer goed hotel infrastructuur, accommodatie is er in alle prijsklassen. Door de toenemende vraag naar hotelkamers, hebben een toenemend aantal internationaal bekende hotelketens  zich gevestigd in Villahermosa.