Booking.com

Campeche Mexico Yucatán

In het jaar 1540 werd Campeche gesticht door de Spanjaarden op de oude Maya stad  Ah-K’ìin-Pech.
Telkens weer werd de haven door Engelse en Nederlandse piraten aangevallen en geplunderd. In het jaar 1663 werd Campeche zelfs volledig afgebrand. Nadat de stad werd herbouwd, bouwden de Spanjaarden sterke vestingwerken en twee forten op de omliggende heuvels. Campeche verkreeg daardoor een handelsmonopolie in de producten van het schiereiland Yucatán. Campeche heeft ongeveer 200.000 inwoners en is de hoofdstad van de staat met dezelfde naam. Het is nog steeds een belangrijke handelshaven, maar de economische focus verschuift steeds meer naar de dienstensector.
Campeche staat ook op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De door de Spanjaarden gebouwde stadsmuren zijn grotendeels verdwenen, de stenen zijn gebruikt voor bestrating in de straten van de binnenstad. De twee stadspoorten zijn echter nog behouden, de Puerta de la Tierra en de Puerta de Mar, evenals de bastions. In de  Baluarte Nuestra Señora de la Soledad en in de Baluarte San Carlos, zijn musea van de stad ondergebracht en een interessante botanische tuin. Bewaard zijn ook de twee forten San José el Alto en San Miguel. Beide zijn gelegen iets buiten de stad en herbergen musea.
San Miguel toont vondsten uit het Maya-tijdperk, waaronder unieke grafmaskers van jade. In het fort San José een tentoonstelling over schepen en wapens.
Het centrum van Campeche heeft een zeer functionele ruitvorm. binnen de stadsmuren leefden de Spanjaarden,  in de buitenwijken de inheemse bevolking. De verschillende structuur van de wijk is nog duidelijk zichtbaar. Het centrale gebouw is de kathedraal op de Plaza de Independencia. Het plein met het paviljoen in het centrum wordt omgeven door mooie arcades. Langs het strand loopt een zogenaamde brede boulevard, El Malecón. Het nodigt u uit om te wandelen, joggen of fietsen en is ook erg populair bij de lokale bevolking.
In de omgeving zijn diverse excursies mogelijk. Op ongeveer 40 km ten noordwesten van Campeche ligt het eiland Jaina. Het ongeveer één vierkante kilometer grootte eiland is gescheiden van het vasteland door een 60 meter brede zeestraat. In Jaina zijn naar schatting 20.000 graven, waarvan er tot nu toe zo'n 1000 archeologisch zijn onderzocht. Imposant zijn de grafgiften: glas, keramiek, sieraden en de vele zeer gedetailleerd en op maat gemaakte terracotta figuren. Een andere belangrijke Maya-stad is Edzna, op ongeveer 50km ten oosten van Campeche. Het grootste gebouw is de 40m hoge belangrijkste tempel, van waaruit u een prachtig uitzicht over de ruïnes heeft. Nog een beetje verder naar het zuiden-oosten, namelijk ongeveer 300 km van Campeche, ligt Calakmul.  Het is de grootste ooit ontdekte Maya-stad, het strekte zich uit over 30 vierkante kilometer. 100 kolossale en meer dan 5000 bekende gebouwen geven een indrukwekkende getuigenis van de voormalige macht en de grootheid van de stad. De ruïnes zijn nu opgenomen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Op weg naar Calakmul kunt u stoppen in Champoton, waar de Maya's in het jaar 1517 de Spaanse veroveraars een zware nederlaag toebrachten. Champoton is nu een vissersdorp en langs de kust zijn vele eersteklas visrestaurants.
Aangezien het toerisme in Campeche zich  nog in de ontwikkelingsfase bevindt, is het aanbod van hotels niet overdreven groot.  Er zijn een aantal mooie, authentieke restaurants met nog echte lokale gerechten.